قارچ ترافل
قارچ ترافل نوعی قارچ خوراکی گران قیمت و کمیاب است. این قارچ در گونههای مختلف به رنگ های قرمز تیره، خاکستری، سفید، بنفش و سیاه یافت میشود ولی لذیذترین نوع آن دارای پوستهٔ سیاه رنگ است. دو نوع سیاه و سفید این قارچ گرانقیمتترین قارچها هستند. بیشترین میزان مصرف ترافل در رستورانها، صنایع غذایی، تهیهٔ انواع سس هاو روغنهای معطر و نیز داروسازی است.
ترافل در ایران به اسامی مختلف شناخته میشود که عبارت است از: خهر، گمبلک، دمل، دمبل، دمبل کوهی، دنبلان، دنبلان کوهی، دونبلان، دونبلان کوهی، دمبلان، دونبالان، دمبلان زمینی، دنبلان زمینی، آغر، اقر، سماروغ، سمارق، خیری، خیر و دمل، قارچ گِل، گلکویک، قوزی قرن، زبیدی، کما و فقع . این قارچ در ایران در مجاورت علف های خودرو و در مراتع خاصی بار می آید و در فصول معینی به وفور یافت میگردد
نوع دیگری از این گیاه وحشی نیز در نقاط دیگر دنیا و به ندرت بصورت صنعتی کشت میشود. این نوع به خصوص و گرانقیمت از تیره قارچهای تیوبر و ترافل در اروپا، آمریکا و استرالیا کشت شده و به مبالغ بسیار گزاف به فروش میرسد. این نوع از ترافل از قدیم الایام در فرانسه و ایتالیا یافت میشده و از طریق سگ و یا خوک ماده در جنگلها و در اطراف ریشه درختان بلوط پیدا میشود. قیمت این نوع ترافل در رستورانهای اروپا و آمریکا خارج از تصور میباشد. هر پوند این نوع مخصوص بصورت عمده به ازای سه تا چهار هزار دلار آمریکا بفروش میرسد.
اما نوع متفاوت دیگری از این قارچ که در منطقه ما ایران و همچنین افغانستان عراق کویت و شمال عربستان یافت میشود از تیره ای میباشد که در مجاورت ریشه علف های مراتع رشد مینماید و از نظر کیفیت و قیمت به مراتب ارزش کمتری ازنوع اروپایی این محصول دارد. مجددا یادآوری میگردد علی رقم اینکه بسیاری به اشتباه در فضای مجازی از این نوع دنبلان کوهی به عنوان الماس آشپزخانه یاد میکنند دنبلان کوهی یافت شده در کشور ما ایران هیچگونه ربط و تشابهی به فامیل اروپایی آن ندارد و ارزش بسیار کمتری در بازارهای محصولات کشاورزی دارد.
دنبلان کوهی بطور عام از اواخر زمستان تا اواسط بهار در کشور ما یافت میشود. دنبلان کوهی یافت شده در کشور ما دارای ارزش فوق العاده غذایی و همچنین مقادیر زیادی پروتیین گیاهی میباشد. به همین دلیل در این ایام مشخص سال در سفره غذای مردم منطقه یافت میشود. سالهای پیش باور بر این بود که این نعمت خدادادی فقط در جنوب استان فارس یافت میشود بعد از مدتی این نعمت الهی در استان آذربایجان یافت شد امروزه برای ما مسجل است که دنبلان کوهی در سرتاسر میهن عزیزمان یافت میگردد که پیدا کردن آن نیازمند راهنمایی گرفتن از بزرگسالان فامیل و قوم ، آشنایی با طبیعت اطراف خود و کمی همت میباشد.
کاربرد های ترافل
ترافل یک غذای نیروبخش و مقوی است و بیشترین میزان مصرف قارچ ترافل در رستورانها، صنایع غذایی، تهیه انواع سسها و روغنهای معطر و نیز داروسازی است. برخی آن را با نام دونبالان را الماس آشپزخانه لقب داده اند. ترافل را به صورت خرد شده یا رنده شده همراه با تخم مرغ به صورت املت و یا کباب شده و یا به سیخ کشیده شده طبخ می کنند. در کلیه غذاهایی که از قارچ خوراکی استفاده می شود مثل پیتزا، خوراک لوبیا، سوپ، قارچ سوخاری می توان به جای آن از ترافل بهره جست.
خواص ترافل
تغذیه از ترافل در فصل بهار برای جلوگیری از انواع بیماریها مثل سرماخوردگی در طول سال مؤثر عنوان شده است. ترافل بیش از ۱۵ نوع پروتئین و ویتامینهای زیادی دارد. ترافل تأثیر چشمگیری در کاهش قند خون در میان مبتلایان به دیابت و درمان بیماریهای چشمی دارد. بسیاری مصرف قارچ را در درمان عوارض پیری و بهبود قوای جنسی مؤثر دانسته و آن را اکسیر جوانی میشناسند. تأثیرات آنتی بیوتیکی قارچ در برابر میکروبها و عوامل بیماریزا و نیز تأثیر آنتی اکسیدانی در برابر انواع سرطان و محافظت از کبد در برابر بیماریهای کبدی به اثبات رسیده است. شود. قارچ شامل مقدار زیادی ارگوتیونین (یک آنتی اکسیدان قوی) است که برخلاف آنتیاکسیدانهای دیگر در فرایند پخت و پز از بین نمیرود. بررسی ها نشان می دهند مصرف روزانه دو عدد قارچ پخته و داغ می تواند عفونت های بدن را از بین برده و سیستم ایمنی بدن را تقویت کند و یبوست و نفخ معده را نیز درمان کند.